Markten in de Bourgogne

Naar de markt in de Bourgogne !

Waar kun je beter de echte Franse sfeer opsnuiven dan op de diverse weekmarkten in de Bourgogne?

De Bourgogne is beroemd om haar culinaire traditie. Wie kent er niet gerechten als coq au vin, escargots à la bouguignonne en, wat minder bekend in Nederland maar o zo lekker, oeufs en meurette en jambon persillé ? Op de markt vind je alle benodigde ingrediënten om deze heerlijke gerechten te bereiden. De beste producten uit de Bourgogne, zoals fruit, groente, diverse soorten kaas, charcuterie (worst), wijnen, paddestoelen, truffels, etc. worden er in overvloed aangeboden, vaak door lokale producenten.

Een aanrader is de markt in Dijon, die 4x per week gehouden wordt in ‘les Halles’, de prachtige overdekte markthal die is ontworpen door Gustave Eiffel. De markthal ligt middenin het centrum van Dijon, als u de leuke wandelroute ‘Parcours de la Chouette’ (de route van het uiltje) loopt, dan komt u er automatisch langs. Op marktdagen (di-do-vrij-za ochtend) is het gezellig druk in en rondom de markthal. En vergeet vooral niet om het bezoek aan de markt af te sluiten met een lekkere lunch in één van de vele restaurants die rondom de markt liggen.

Wat dichterbij Manoir Bonpassage zijn de volgende markten te vinden:

* Op vrijdagochtend de weekmarkt in Autun, met de ‘halles’ onder het gemeentehuis op de place du Champs de Mars.

* Eveneens op vrijdagochtend de weekmarkt in Chalon-sur-Saône in de straatjes rondom de schilderachtige Place St. Vincent bij de kathedraal. Hier zijn ook veel produkten uit buurstreek de Bresse te vinden (oa de beroemde poulet bresse!)

* Op zaterdagochtend de levendige en vaak erg drukke weekmarkt in Beaune, tegenover het ‘Hôtel Dieu’.

* Op zondagochtend, misschien wel de leukste, de grote weekmarkt van Chagny in de straten in het centrum van het stadje. Hier worden vaak ook kippen, eenden, konijnen, etc. verkocht én zijn wekelijks Suus en Paula (www.facebook.com/kaasenfrance) te vinden, onze Nederlandse kaasdames die met veel succes Hollandse kaas verkopen in het Bourgondische land.

* En dan een hele kleine markt, die van Nolay op maandagochtend. De markt zelf is niet erg indrukwekkend, maar de middeleeuwse houten marktoverkapping is oh zo mooi! Alleen die is al de moeite van het bekijken waard, zelfs als er geen markt is.

Markten in de Bourgogne – Mis ze niet !

52 Bourgogne oktober 2005 02352 Bourgogne oktober 2005 029